Vitamine A zuur-tretinoïne

 

Als je jong bent, voelt de huid strak, soepel en stevig aan. De bovenste huidlaag (epidermis) wordt snel vernieuwd, fibroblasten produceren voldoende collageen, de doorbloeding van de huid is optimaal.

 

Dwarsdoorsnede van de huid

Bij de oudere huid is er een vertraagde celdeling in de epidermis, de hoorncellen worden opgestapeld, de collageenproductie neemt af en  het pigment wordt onregelmatig verdeeld over de huidoppervlakte.  De huid voelt ruw en droog aan, er komen rimpels en pigmentvlekken.
Deze veranderingen in de huid beginnen ongeveer na je 25ste.  Het is een langzaam proces, maar als je de dertig bent gepasseerd, zie je duidelijke veranderingen: de huid wordt minder soepel, kleine lijntjes worden zichtbaar, de elasticiteit en de stevigheid van de huid worden duidelijk minder.

 

Anti-rimpel crèmes

Uit onderzoek door cosmeticagigant L’Oreal is bekend, dat de meeste vrouwen na hun 30ste anti-rimpel crèmes gaan gebruiken. De belangrijkste component van anti-rimpel crèmes is Retinol, een vorm van vitamine A. Maar Retinol is gevoelig voor licht en lucht en irriterend voor de huid. Daarom wordt het in een lage dosering aan de crèmes toegevoegd. Maar dan werkt het niet of nauwelijks.

 

Vitamine A zuur

Eind jaren 80 ontdekte de Amerikaanse dermatoloog Albert M. Kligman, dat vitamine A zuur (tretinoïne) niet alleen tegen acne en rosacea (chronische huidaandoening met rode vlekken) helpt, maar ook de structuur van de huid verbetert en veroudering tegengaat. Uit zijn onderzoek is gebleken, dat vitamine A zuur de celdeling van de epidermis stimuleert en zorgt dat de oude hoorncellen zich sneller vernieuwen, waardoor de huid soepeler en zachter aanvoelt. Ook heeft zijn onderzoek aangetoond, dat vitamine A zuur de collageenproductie stimuleert en de doorbloeding van de huid verbetert, het vermindert pigmentvlekken, egaliseert de huidkleur en verzacht fijne rimpels en lijnen.

Vitamine A zuur wordt gezien als een medicijn en is dus alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Het is namelijk belangrijk dat de goede dosering wordt voorgeschreven

 

Gebruik van vitamine A zuur tretinoïne

U brengt de tretoïnecrème ‘s avonds dun aan op de gereinigde huid van de gebieden die moeten worden behandeld. Een hoeveelheid ter grote van een erwt is voldoende voor het hele gezicht. Na 15 minuten intrekken, smeert u een vette crème of zalf over de ingesmeerde huiddelen. Het beste daarvoor is Bepanthen. Deze babyzalf sluit de huid hermetisch af met een vetlaagje, waardoor de huid het beste kan herstellen. Het vette filmlaagje versterkt het effect van tretinoïnecrème en voorkomt dat de huid trekkerig, droog en schilferig wordt. Kies voor een dagcrème zonder antirimpelbestanddeel (Retinol). Het is belangrijk dat u uw huid tegen UV straling beschermt door een goede SPF factor (bijvoorbeeld in de dagcrème) te gebruiken.

 

Opbouwschema

Het beste is om te beginnen met om de dag te smeren. Na ongeveer een week smeert u twee dagen wel, een dag niet. Na twee weken smeert u dagelijks. De huid is dan gewend aan de crème. Met dit schema kunt u variëren. Als u last hebt van veel schilfering en roodheid, kunt u de frequentie naar beneden brengen. Als u naar de zon gaat, kunt u beter het gebruik tijdelijk staken en na de vakantie hervatten.

 

Contra-indicaties

Bij zwangerschap of als u borstvoeding geeft, mag u tretinoïnecrème niet gebruiken. En ook niet als de huid beschadigd is. Bij voorkeur niet direct op het ooglid smeren. Als de crème in de ogen, neus of mond komt, goed spoelen met water om de crème te verwijderen.